Dotka brengt 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden in beeld

Dotka brengt 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden in beeld

Visuele reis door de tijd tot op adresniveau

APELDOORN, 14 NOVEMBER 2013. Nederland viert deze maand het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Dotka Data brengt twee eeuwen Koninkrijk der Nederlanden gedetailleerd in beeld.
Via Dotka Mosaic is de geschiedenis en ontwikkeling van Nederland te zien op honderdduizenden luchtfoto’s en historische kaarten, allemaal voorzien van coördinaten en jaartallen. Zo kunnen bezoekers – tot op adresniveau – een visuele reis door de tijd maken in tot wel 30 stappen.

De aanleg van de Afsluitdijk. De inpoldering van de Haarlemmermeer of Zuiderzee en het ontstaan van nieuw land als Flevoland of IJburg. De groei van steden en dorpen en de aanleg van snelwegen die ons land doorkruisen. De Watersnoodramp. Het is maar een kleine greep uit de historie van het Koninkrijk der Nederlanden die Dotka Data in beeld brengt met de opnieuw uitgebrachte luchtfoto’s en kaarten. Het Apeldoorns bedrijf digitaliseerde alle beelden zorgvuldig en voorzag de foto’s en kaarten van coördinaten, zodat de beelden letterlijk over elkaar heen te leggen zijn. Van toen tot nu.

minuutplan 1811 luchtfoto 2011

 

Afbeeldingen v.l.n.r.: Minuutplan 1811 en Luchtfoto 2011 van Leidschendam

De unieke archieven met luchtfoto’s en topografische kaarten van o.a. Kadaster, Wageningen Universiteit en KLM Aerocarto worden door Dotka Data op eigen kosten gedigitaliseerd. Samen met recente luchtfoto’s van CycloMedia/Aerodata zijn deze online beschikbaar gemaakt en op adresniveau in te zien. Bij de overheid is steeds minder geld beschikbaar voor behoud en digitalisatie van historische luchtfoto’s en kaarten. Met de verkoop van prints en downloads tracht Dotka Data de digitalisatie en ontsluiting van dit erfgoed te financieren. De luchtfoto’s en kaarten kunnen als fotoprint of download geselecteerd worden op adres, zoom-niveau en jaartal.

De collectie beslaat inmiddels 44 biljoen pixels en is via onderstaande links te vinden.

Uitsnedes op maat met Dotka Mosaic
Unieke luchtfoto- en kaartmozaïeken vanaf 1713 tot 2011 (landsdekkend).

Originele scans van luchtfoto’s en kaarten Dotka Originals
meer dan 200.000 originele spionage-luchtfoto’s van de RAF en USAAF
meer dan 50.000 originele kadaster luchtfoto’s van 1930 tot 2004