WOII Duitse Truppenkarte onlineWOII Duitse Truppenkarte online

WOII Duitse Truppenkarte onlineWOII Duitse Truppenkarte online

De “Truppenkarte-collectie” bevat de volledige serie van 112 militair-topografische kaarten 1:50.000 die de (Nederlandse) Topografische Dienst in de jaren 1940-1944 maakte op last van de Wehrmacht. Van enkele civiele kaarten is ook een geheime versie gemaakt, de zogenoemde Schiesskarte, waarop het Duitse leger o.a. stellingen en verdedigingswerken heeft aangegeven.

Ook deze ‘geheime kaarten’ zijn aanwezig in de nieuwe collectie van Dotka Data, herkenbaar aan de naam “Schiesskarte” en het rode grid.

 Van gebieden die tijdens de oorlog of de bevrijding ingrijpende topografische veranderingen ondergingen, zijn verschillende kaarten aanwezig.

Zo zijn er van de Noordoostpolder verschillende kaarten te zien: op die uit 1940 zijn Urk en Schokland nog geïsoleerde eilanden, op een heel zeldzame kaart van juni 1944 staat een drooggevallen en deels ontgonnen polder “im Bau” (zie o.a. 15-Ost, 16-West en 20-Ost).
Na-oorlogse kaarten (niet in deze collectie te vinden maar wel bij Dotka Data aanwezig) uit 1950-1951 zouden een geheel ontgonnen en ingerichte polder tonen. Als onderdeel van de Atlantic Wall zijn de kaarten in het kustgebied interessant, vanwege het grote aantal bouwwerken die de Wehrmacht als onderdeel van de verdedigingslinie heeft aangelegd.
De kaarten bieden een bijzondere momentopname van dit deel van de Nederlandse geschiedenis, en geven deels een vergelijkbaar maar deels ook verschillend beeld dan de kaarten van de Geallieerden (USAF/RAF).
De 133 kaarten zijn nu digitaal beschikbaar op de webshop van Dotka Data.